اگر از دیزل ژنراتور استفاده میکنید، یکی از مشکلات رایجی که احتمالاً با آن روبرو میشوید خاموش شدن دیزل ژنراتور است. دلایل مختلفی برای این مسئله وجود دارد که هنگام روبرو شدن با آن، باید علت خاموش شدن دیزل ژنراتور را بررسی و مشکل را رفع کنید. در این مقاله به بررسی مهمترین دلایل خاموش شدن دیزل ژنراتور میپردازیم تا با دانستن آن بتوانید راحتتر خاموش شدن دیزل ژنراتور را عیبیابی و رفع کنید.
۲۰ علت خاموش شدن دیزل ژنراتور
چند مورد از مهمترین دلایل خاموش شدن دیزل ژنراتور که عملکرد آن را مختل میکند عبارتند از:
۱. خرابی باتری
باتری دیزل ژنراتور نقش مهمی در استارت اولیه دستگاه دارد و در صورت خرابی یا شارژ نداشتن، دستگاه نمیتواند روشن شود. در چنین شرایطی حتی اگر روشن شود، پس از مدت زمان کوتاهی از کار میافتد که در این صورت باید باتری را از نظر سلامت و شارژ کافی بررسی کنید.
۲. خرابی موتور
خرابی موتور یکی از علتهای مهم خاموش شدن دستگاه است. موتور قطعه اصلی دستگاه محسوب میشود که خرابی اجزای مختلف آن میتواند باعث خاموشی شود. در چنین شرایطی لازم است تعمیرکار مجاز نمایندگی به بررسی آن بپردازد و مشکل را بررسی کند. سپس در صورت خرابی قطعه، آن را تعویض کند تا موتور عملکرد سالم خود را داشته باشد.
۳. خرابی شمعها
شمعها وظیفه جرقهزنی و احتراق سوخت را دارند که در صورت خرابی، موتور دستگاه نمیتواند بهخوبی کار کند و در نهایت خاموش میشود. در چنین شرایطی معمولاً پس از روشن شدن ژنراتور تنها پس از چند ثانیه موتور خاموش شده و از کار میافتد. خرابی شمع، رسوبات روی آن، فرسوده شدن و… همگی از مهمترین دلایل آن هستند که با تعویض شمع میتوانید مشکل را حل کنید.
۴. اضافه بار ژنراتور
یکی از مهمترین دلایل رایج خاموشی ژنراتور، اضافه بار آن است. گاهی اوقات مدت زمان روشن بودن دیزل ژنراتور با حداکثر توان بسیار زیاد است که در چنین شرایطی موتور آن بهصورت خودکار خاموش میشود تا آسیب نبیند. در چنین شرایطی ابتدا باید منتظر بمانید کمی موتور آن سرد شود و سپس ظرفیت مجاز دستگاه را بررسی کنید. با کاهش ظرفیت تولید برق میتوانید این مشکل را حل کنید.
۵. خرابی سنسورها
در دیزل ژنراتورها از انواع سنسورها استفاده شده است تا در صورت بروز مشکل در هر بخش، دستگاه خاموش شود. گاهی اوقات خرابی سنسورها باعث دستور اشتباه به موتور میشود که آن را خاموش میکند. بنابراین در سرویسهای دورهای لازم است سنسورها را بازدید و در صورتی خرابی، تعویض کنید.
۶. خرابی پنل کنترل
پنل کنترل نقش مهمی در مدیریت و هماهنگی میان اجزای مختلف ژنراتور را دارد که خرابی آن باعث میشود تا هماهنگی میان قطعات مختلف بهدرستی صورت نگیرد. در چنین شرایطی باید پنل تعمیر شود و با تعریف برنامهریزی مجدد برای آن، عملکرد درستی از خود داشته باشد. در چنین شرایطی اجزای مختلف آن هماهنگ میشود و دستگاه به حالت عادی برمیگردد.
۷. مشکلات الکتریکی یک علت خاموش شدن دیزل ژنراتور
یک علت خاموش شدن دیزل ژنراتور، مشکلات الکتریکی است! گاهی اوقات وجود مشکل در اتصالات و سیمکشی دستگاه باعث قطع شدن جریان برق شده و با خاموش شدن ناگهانی آن روبرو میشوید. هنگام بررسی دورهای دستگاه حتماً اتصالات الکتریکی آن را بررسی کنید و از سالم بودن آن مطمئن شوید.
۸. مسدود بودن لوله اگزوز
لوله اگزوز وظیفه خروج دود و گازهای ناشی از احتراق را برعهده دارد. گاهی اوقات به دلیل رسوب یا تجمع گرد و غبار لوله آن مسدود میشود که گازهای ناشی از احتراق نمیتوانند از آن خارج شوند. در چنین شرایطی موتور به دلیل تجمع دود خاموش میشود. برای حل این مشکل کافی است لوله اگزوز را تمیز کنید تا از باز بودن آن مطمئن شوید.
۹. وجود مشکل در کاربراتور
کاربراتور یکی از قطعات مهم دیزل ژنراتور است که در صورت خرابی، مخلوط سوخت و هوا بهدرستی انجام نمیشود. همچنین کثیف بودن آن هم منجر به مسدود یا آلوده شدن موتور میشود که در نهایت عملکرد دستگاه با مشکل مواجه میشود. در چنین شرایطی باید کاربراتور دستگاه را تمیز کنید و در صورت خرابی، ممکن است نیاز به تعویض آن داشته باشید.
۱۰. مشکل در سوئیچ فشار روغن
سوئیچ فشار روغن یکی از علتهای خاموش شدن دیزل ژنراتور است که باعث از کار افتادن دستگاه میشود. در واقع این سوئیچ فشار روغن را اشتباه نشان میدهد که منجر به خاموش شدن ژنراتور میشود. در سرویسهای دورهای حتماً این قطعه را هم بررسی کنید و از عملکرد درست آن مطمئن شوید.
۱۱. مسدود بودن فیلتر هوا
فیلتر هوا یکی از قطعات مهم دیزل ژنراتور است که باعث رسیدن هوای کافی به دستگاه و جلوگیری از ورود گرد و غبار به موتور میشود. درصورتیکه فیلتر هوا برای مدت زمان طولانی تعویض نشود، هوای کافی به دستگاه نمیرسد که جلوی عملکرد بهینه و سالم دستگاه را میگیرد. اگر محیطی که از دستگاه استفاده میکنید آلوده و پر از گرد و خاک است، لازم است فیلتر هوا را زودتر بازدید و تعویض کنید.
۱۲. خرابی سنسور خنککننده
سنسور خنککننده ژنراتور یکی از مهمترین سنسورهایی است که برای کنترل دما در آن قرار گرفته است. خرابی این قطعه میتواند باعث داغ شدن و عملکرد نادرست دستگاه شود که باید حتماً بررسی کنید. در سرویسهای دورهای لازم است سالم بودن سنسور خنککننده را بررسی کنید و آن را جدی بگیرید.
۱۳. پایین بودن سطح سوخت
کمبود سوخت هم میتواند علت خاموش شدن دیزل ژنراتور باشد که خیلی راحت میتوانید آن را بررسی کنید! درصورتیکه میزان سوخت دستگاه کم باشد، انرژی کافی برای کار کردن آن فراهم نمیشود و منجر به خاموش شدن آن خواهد شد. حتی کیفیت پایین سوخت هم میتواند منجر به چنین مشکلی شود که لازم است از سوخت باکیفیت استفاده کنید. گاهی اوقات مخزن سوخت دستگاه پر است و مدت زمان زیادی از آن استفاده نمیکنید که در چنین شرایطی هم سوخت دیزل کیفیت خود را از دست داده و باعث عملکرد نامناسب دستگاه میشود.
۱۴. پایین بودن سطح آب رادیاتور
رادیاتور دستگاه وظیفه خنک کردن موتور را برعهده دارد که وجود آب در آن ضروری است. اگر آب کافی در آن وجود نداشته باشد، دستگاه بهاندازه کافی خنک نمیشود و در نهایت خاموش میشود. در چنین شرایطی قبل از روشن کردن ژنراتور باید حتماً سطح آن را چک کنید تا علاوه بر جلوگیری از خاموش شدن دستگاه، از دمای بالای آن و آسیب زدن به دستگاه هم جلوگیری کنید.
۱۵. خرابی یا تنظیم نبودن چوک
چوک یکی از قطعات دیزل ژنراتور است که وظیفه رساندن هوا و سوخت مناسب به موتور دستگاه را دارد. درصورتیکه سوخت و هوای کافی به کاربراتور نرسد، دستگاه خاموش میشود که در چنین شرایطی باید آن را تنظیم کنید. همچنین باید توجه داشته باشید که در لحظه راهاندازی دستگاه باید چوک در وضعیت کامل قرار بگیرد و سپس آن را در حالت نیمه یا اجرا قرار دهید تا عملکرد درستی داشته باشد.
۱۶. فشار روغن کم یا بیش از حد
روغن نقش مهمی در کاهش اصطکاک میان قطعات موتور دارد. اگر فشار روغن کم یا زیاد باشد، دیزل ژنراتور نمیتواند عملکرد درستی داشته باشد و با خاموش شدن آن روبرو میشوید. در اکثر ژنراتورها سنسور روغن وجود دارد که در صورت پایین بودن سطح آن خاموش شده و آسیبی به موتور وارد نشود. در چنین شرایطی باید سطح روغن را بررسی کنید تا در صورت پایین بودن، با ریختن روغن مناسب سطح آن تنظیم شود.
۱۷. بسته بودن شیر قطع سوخت
شیر قطع سوخت وظیفه رساندن سوخت کافی به موتور را دارد که در صورت بسته بودن، فرآیند سوخترسانی انجام نمیشود. در چنین شرایطی قبل از روشن کردن موتور، از بسته نبودن شیر سوخترسانی اطمینان حاصل کنید. البته خرابی شیر آن هم ممکن است باعث چنین مشکلی شود که در چنین شرایطی باید آن را تعویض کنید.
۱۸. خرابی مخزن و لولههای سوخت یا نشتی آن
یکی از مشکلات رایجی که ممکن است منجر به خاموش شدن دیزل ژنراتور شود، خرابی مخزن یا لولههای سوخت است. لولههای سوخت وظیفه انتقال سوخت به موتور را دارد که در صورت مسدود شدن، خرابی، نشتی و… سوخت کافی به موتور نمیرسد. در چنین شرایطی موتور نمیتواند سوخت کافی در اختیار داشته باشید و در نهایت خاموش میشود. در چنین شرایطی لازم است نشتی آن را بررسی و در صورت وجود مشکل، آن را تعمیر کنید.
۱۹. عدم توجه به نگهداری اصولی سرویسهای دورهای
اگر از دیزل ژنراتور استفاده میکنید، نگهداری اصولی و سرویسهای دورهای آن ضروری است. چرا که مانند هر دستگاه و وسیله دیگری به نگهداری نیاز دارد. از مهمترین مواردی که در سرویسهای دورهای اهمیت زیادی دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعویض روغن: اولین مورد در سرویسهای دورهای دستگاه تعویض روغن است. روغن دستگاه پس از مدتی کارکرد، کیفیت خود را از دست میدهد و نمیتواند جلوی اصطکاک قطعات موتور را بگیرد. در چنین شرایطی به آن آسیب وارد میشود. اولین قدم از سرویسهای دورهای تعویض روغن در زمان مناسب است تا موتور بهتر کار کند.
- تعویض فیلترها: فیلترهای دستگاه هم مانند موتور آن پس از مدتی عملکرد خود را از دست میدهد و لازم است آن را تعویض کنید. در صورت عدم رسیدگی به آن، هوای سالم به موتور دستگاه نمیرسد و باعث احتراق ناقص و عملکرد نادرست دستگاه میشود.
- بررسی شمعهای دستگاه: شمعهای دستگاه پس از مدتی خراب میشود که نیاز به تعویض دارد. در صورت عدم تعویض آن، دستگاه نمیتواند احتراق سالم داشته باشد و عملکرد آن مختل میشود.
- بررسی سیستم سوخترسانی و اگزوز: در سرویسهای دورهای باید موارد دیگری مانند سیستم سوخترسانی، مخزن سوخت، لولهها و مسدود نبودن لولهها را هم بررسی کنید. همچنین نظافت دستگاه بسیار مهم است و نقش مهمی در عمر بیشتر آن دارد.
۲۰. گرمای بیش از اندازه موتور دستگاه
آخرین علت خاموش شدن دیزل ژنراتور گرمای بیش از اندازه در موتور است. این گرما میتواند به دلیل خرابی سیستم خنککننده باشد یا قرارگیری دستگاه در محیط خیلی گرم. در چنین شرایطی با رسیدن به دمای بالا دستگاه خاموش میشود که پس از خنک شدن قابل استفاده است. البته باید به دنبال علت چنین مشکلی باشید و در صروت قرار گرفتن آن در محل نامناسب، محل آن را تغییر دهید.
سخن پایانی
یکی از مشکلات دیزل ژنراتورها، خاموش شدن ناگهانی آن است که چنین موضوعی بیدلیل نیست! در چنین شرایطی باید علت خاموش شدن دیزل ژنراتور را بررسی کنید تا قبل از وارد شدن آسیب جدی به دستگاه، آن را رفع کنید تا دستگاه عملکرد درستی داشته باشد. در این مقاله به بررسی کامل تمام دلایل خاموش شدن دیزل ژنراتور پرداختیم تا راحتتر بتوانید دستگاه خود را عیبیابی کنید.