لرزش دیزل ژنراتور تا حدی طبیعی است اما گاهی اوقات میزان لرزش آن بسیار زیاد میشود. در چنین شرایطی باید حتماً به دنبال علت لرزش موتور دیزل باشید و آن را رفع کنید! چرا که در صورت عدم توجه به لرزشهای بیش از حد دیزل ژنراتور نهتنها باعث فرسودگی زودتر قطعات و کاهش عمر مفید دستگاه میشود، بلکه باعث آزار و اذیت افرادی که در نزدیکی آن حضور دارند هم خواهد شد. همچنین بازدهی آن را کاهش میدهد و مشکلات دیگری هم برای دستگاه ایجاد میکند. اما مهمترین علت لرزش دیزل ژنراتور چیست؟ در ادامه به بررسی مهمترین آنها میپردازیم تا با رفع چنین مشکلاتی، لرزش دستگاه را کاهش دهید.
علت لرزش موتور دیزل؛ چرا دیزل ژنراتور میلرزد؟
دلایل مختلفی برای لرزش موتور دیزل ژنراتور وجود دارد که دانستن آنها به شما کمک میکند تا هر چه زودتر آن را رفع کنید. با رفع چنین مشکلاتی، لرزش دستگاه کاهش پیدا میکند و بازدهی آن هم بهتر میشود. ۱۲ مورد از مهمترین دلایل لرزش موتور دیزل ژنراتور عبارتند از:
۱. خرابی لرزهگیر
لرزهگیر یکی از بخشهای مهم دیزل ژنراتور است که وظیفه آن کاهش لرزشها است. درصورتیکه این بخش خراب یا پاره شود، لرزش مستقیم به زمین وارد شده و باعث ایجاد صداهای زیاد میشود. در چنین شرایطی اگر لرزهگیر پارگی کمی دارد میتوانید آن را تعمیر کنید. اما اگر کاملاً فرسوده شده است و دیگر قابل استفاده نیست، بهتر است آن را تعویض کنید تا این علت لرزش موتور دیزل رفع شود.
۲. خرابی دسته موتور
دسته موتور یکی از مهمترین بخشهای دیزل ژنراتور است که وظیفه نگه داشتن موتور را برعهده دارد. گاهی اوقات دسته موتور به علت کارکرد زیاد دستگاه فرسوده میشود که نمیتواند موتور را سر جای خودش نگه دارد. در چنین شرایطی باعث لرزش بیش از اندازه موتور و انتقال آن به بدنه دستگاه میشود که صدا و لرزش زیادی را احساس میکنید.
در چنین شرایطی باید دسته موتور را تعویض کنید تا دستگاه دوباره به عملکرد عادی برگردد و بازدهی بهتر به همراه مصرف سوخت کمتر داشته باشد.
۳. تایم نادرست موتور
تایم موتور فرآیندی است که در آن زمان احتراق در سیلندرها تنظیم میشود. گاهی اوقات تایم موتور بهدرستی تنظیم نشده است که باعث احتراق نادرست و همچنین ایجاد گشتاور نامتعادل در دستگاه میشود. این مسئله در نهایت منجر به لرزش دستگاه خواهد شد که باید هر چه زودتر تایم دستگاه را تنظیم کنید. همچنین تایم نادرست علاوه بر لرزش بیش از اندازه دستگاه میتواند منجر به آسیب زدن به قطعات مختلف دیزل ژنراتور شود که مشکلات خاص خود را ایجاد میکند.
در مقاله علت روشن نشدن دیزل ژنراتور به بررسی علت های آن پرداختیم.
۴. مکش هوای نامناسب
یکی از مهمترین عناصر لازم برای احتراق در دستگاه، مکش هوای مناسب است. درصورتیکه مکش هوا بهخوبی انجام نشود، باز هم دستگاه با گشتاور نامتعادل روبرو میشود و باعث لرزش میشود. در چنین شرایطی باید هوای ورودی را بررسی کنید و درصورتیکه نامناسب است، دستگاه را سرویس کنید. گاهی اوقات ورودی هوا به دلیل انسداد فیلتر هوا بهخوبی انجام نمیشود که مشکلاتی را ایجاد میکند و باید آن را رفع کنید. پیشنهاد میکنیم ابتدا فیلتر هوا را بررسی کنید تا در صورت مسدود بودن، آن را تعویض کنید.
۵. مشکل در سیستم برق موتور
سیستم برقی دیزل ژنراتور یکی از مهمترین بخشهای آن است که باعث ایجاد مشکل در عملکرد درست دستگاه میشود. یکی از مشکلات که این مسئله ایجاد میکند، لرزش در دستگاه است و بازدهی آن را هم کاهش میدهد. در چنین شرایطی بهتر است حتماً سیستم برقی را بررسی و مشکل را رفع کنید. گاهی اوقات مشکل به دلیل اتصال است اما گاهی اوقات هم مشکل بزرگتر است؛ مانند خرابی دینام. در چنین شرایطی بازدهی دستگاه هم کاهش پیدا میکند و لرزش بیش از اندازه، باعث خرابی قطعات مختلف آن میشود.
۶. کمپرس نادرست سیلندرها با هم
هماهنگی میان سیلندرها در موتور اهمیت بسیار زیادی دارد که عدم کمپرس هماهنگ آنها باعث ایجاد لرزش میشود. در واقع اگر کمپرس آنها هماهنگ با هم نباشد، فرآیند انتقال قدرت بهخوبی انجام نمیشود و در نهایت منجر به ایجاد گشتاور نامتعادل خواهد شد. در نهایت هم منجر به لرزش دستگاه شده و مشکلات خاص خود را به بار میآورد. در چنین شرایطی باید مشکل را بررسی کنید و در صورت خرابی قطعات مختلف در سیلندرها، آن را تعمیر یا تعویض کنید.
۷. انسداد رینگ پیستون یا خرابی سیلندر
رینگ پیستون یکی از مهمترین قطعات موتور ژنراتور است که در صورت خرابی میتواند علت لرزش موتور دیزل باشد. این مشکل معمولاً به دلیل استهلاک بالای سیلندر موتور اتفاق میافتد که نیاز به تعمیر موتور خواهید داشت. بنابراین اگر مدت زمان زیادی است که از ژنراتور خود استفاده میکنید و با عملکرد نادرست آن روبرو هستید، لازم است توسط نمایندگی معتبر بررسی شود و در صورت خرابی، تعمیر شود. در چنین شرایطی مصرف سوخت کاهش و بازدهی افزایش پیدا میکند.
۸. کیفیت پایین سوخت و وجود ناخالصی در آن
یکی دیگر از دلایل مهم لرزش دیزل ژنراتور، کیفیت پایین سوخت و وجود ناخالصی در آن است. در چنین شرایطی فرآیند احتراق در موتور بهخوبی انجام نمیشود و منجر به بروز مشکلات مختلفی خواهد شد. یکی از این مشکلات لرزش دیزل ژنراتور است اما از آن مهمتر کاهش بازدهی، افزایش مصرف سوخت، خرابی قطعات موتور و… اشاره کرد. بنابراین حتماً از سوخت باکیفیت استفاده کنید و در صورتی که به هر دلیلی سوخت باکیفیت در دسترس ندارید، حتماً سرویسهای دورهای مانند تعویض فیلترها را جدی بگیرید.
۹. تاب برداشتن شاتون و تغییر نسبت تراکم سوخت و هوا
تاب برداشتن شاتون یک علت لرزش موتور دیزل است؛ چرا که تاب برداشتن آن منجر به ایجاد گشتاور نامتعادل در موتور میشود و همچنین نسبت تراکم سوخت و هوا هم بهم میریزد. در چنین شرایطی عملکرد موتور استاندارد و درست نیست و میتواند منجر به چنین مشکلی شود. در صورت بروز چنین مشکلی باید هرچه سریعتر اقدام به تعمیر موتور دستگاه خود کنید تا به قطعات دیگر آن آسیب وارد نکند. همچنین تراکم سوخت و هوا را هم بررسی کنید تا در صورت وجود مشکل، دستگاه را سرویس کنید.
پیشنهاد می کنیم مقاله موتور دیزل چگونه کار میکند را مطالعه کنید.
۱۰. ناک زدن موتور به علت احتراق ناقص
ناک زدن موتور به علت احتراق ناقص سوخت در سیلندرها است که در چنین شرایط هم منجر به ایجاد گشتاور نامتعادل در موتور میشود. درصورتیکه با این مشکل مواجه شدید، باید ناک زدن را رفع کنید تا لرزش دستگاه کاهش پیدا کند. ناک زدن میتواند به دلیل استفاده از سوخت بیکیفیت هم باشد که در چنین شرایطی کافی است از سوخت باکیفیت استفاده کنید تا مشکل حل شود.
۱۱. وجود بار بیش از حد روی دستگاه
یکی دیگر از دلایل مهمی که باعث لرزش بیش از اندازه موتور دیزل میشود، بار بیش از حد روی آن است. هر دستگاه ظرفیت خاص خود را دارد که اگر بیش از آن ظرفیت استفاده کنید، باعث لرزش میشود. البته این تنها مشکل آن نیست! علاوه بر آن میتواند باعث کاهش عمر مفید و استهلاک قطعات مختلف دستگاه شود. اگر دستگاه برای مدت زمان طولانی و بار زیاد استفاده میشود، بهتر است به سراغ دستگاهی با ظرفیت خروجی بالاتر بروید تا فشار زیادی به آن وارد نشود. در چنین شرایطی عمر دستگاه افزایش پیدا میکند و با مشکل لرزش بیش از اندازه روبرو نخواهید بود.
در مقاله علت خاموش شدن دیزل ژنراتور درباره این موضوع توضیح دادیم.
۱۲. تاب برداشتن، خرابی یا شکستگی بلبرینگها و قطعات دوار
آخرین علت لرزش موتور دیزل، خرابی قطعات دوار و بلبرینگهای موتور است! از مهمترین این قطعات میتوان به میل لنگ، شاتون و پیستون اشاره کرد که نقش مهمی در عملکرد دستگاه دارد. اگر این قطعات خراب شود یا تاب بردارد، گشتاور نامتعادل ایجاد میشود که منجر به لرزش دستگاه خواهد شد. در صورت بروز چنین مشکلی باید هر چه سریعتر موتور دستگاه باز و مشکل بررسی شود. در صورت تاب برداشتن یا شکستگی هر یک از این قطعات آن را تعویض کنید تا دستگاه عملکرد مناسبی داشته باشد.
باوجود آن که علت لرزش موتور دیزل را بررسی کردیم، اما پیشنهاد میکنیم خودتان برای تعمیر آن اقدام نکنید! بلکه از خدمات پس از فروش نمایندگی معتبری که دیزل ژنراتور از آن تهیه کردهاید استفاده کنید تا عیبیابی و تعمیر بهدرستی انجام شود.
سخن پایانی
اگر شما هم با مشکل لرزش موتور دیزل روبرو هستید، لازم است مهمترین دلایل آن را بدانید تا با رفع آنها مشکل را حل کنید. در این مقاله سعی کردیم به بررسی چند علت لرزش موتور دیزل پرداختیم تا با رفع آنها بتوانید مشکل را حل کنید. اگر سوالی دارید، از طریق بخش نظرات مطرح کنید تا شما را به صورت کامل راهنمایی کنیم.